Etek dikebilmek için ilk önce kalıbını çıkartmak gerekiyor. Ardından kumaşı seçilerek model kesilmelidir. Eğer pratik olarak kesilecekse direk olarak kumaşı satın alınarak kesime başlanır. Öncelikle birçok etek çeşidi olduğu için hangi model olması gerektiğine karar verilir. Teorikte ve pratikte bir kişiye etek dikimi öğretilirken ilk olarak temel etek seçilir. Bu ilk aşama ve en önemlisidir. Bir işin temeli her zaman önemli olmakla birlikte sağlam şekilde ilerlemeyi gösterir.
Temel etek dikiminde ise; kumaş düz boy ipliğine göre dikiş payları verilerek kesimi gerçekleşiri. Etekler arasında en kolayı elbette temel etektir. Arka ortası 2 parça ve ön olmak üzere 3 parça halinde kesilir. Ardından astarı ve kemeri kesilerek parçalar hazırlanır. İlk olarak etekte ön ve arka pensler varsa bunlar dikilir. Hemen arkasına yan ve
arka ortası dikişi dikilerek parçalar birleştirilir. Etek birleşiminde ilk aşamalar meydana geldikten sonra fermuar kısmına geçilir. Arka ortasına dikiş dikerken 18 santimetre fermuar yeri gelecek şekilde açıklık bırakılır. Normal ya da gizli fermuar seçilerek fermuarda dikildikten sonra
etek dikiminde astar kısmına geçilir. Bir bütün olarak etek ortaya çıkar. Etek dikimi tamamlandıktan sonra sıra astar dikimindedir. Kesinlikle her diktiğiniz eteğe astar tercih edin. Çünkü giyerken ve çıkartırken rahatlık sağlayacak. Ayrıca kumaş bacaklarınızı tutmadığı için yapışmayacak. Kesilen astarın yan parçalarında 1 santimetre dikişle dikimi tamamlanır.
Astar dikiminden sonra eteğin belinden 1 santimetre kadar dikişli birlikte astar eteğe monte edilir. En son aşama olarak kemer dikimi vardır. Genellikle klasik temel etekte kemerler 6 santimetre eninde kesilir. İçerisine yarım olarak tela kesilerek ütüde yapıştırılır. Kemer ütüde kırılma işlemi yapıldıktan sonra dikişe hazır hale getirilerek makineye verilmelidir. Eteğin düz yüzü ile kemerin telalı kısmı santimetreden makine çekilmesi gerekiyor. Orta kısmından kırılan kemerin köşeleri birleştirilerek çevrilmesi yapılır. En son olarak üst dikiş ile son aşamada kemer bitirilir.
Etek kemeri eteğin bel kısmından fazla kesilmesi gerekiyor. 2 santimetrelik düğme yeri için bu fazlalılığın olması şarttır. Etek, fermuar, astar ve kemer dikim aşamaları bitirikten sonra en son olarak etek ucu katlanarak son dikiş yapılarak ütüye gönderilir.