16 Eylül 2015, 18:19
|
#1 |
Senior Member
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 13,445
| Yeşil Bir Mutfak Yaratmanın Püf Noktaları
Sağlığınıza ve bakımınıza özen gösteriyorsunuz. Peki, bu özeni doğa için gösteriyor musunuz?
Her gün mutfağımızı kullanıyoruz. Yaşamak için tüketiyoruz. Tükettiğimiz her gıda, besin ve ürünle “atıklar” oluşturuyoruz. Yeşil bir mutfak yaratmak için öncelikle yarattığınız atıkları “fark etmek” ile işe başlayabilirsiniz. Bunun için dikkat etmeniz gereken püf noktalarını aşağıda görebilirsiniz: - Mümkün olduğunca daha az ambalajlı ürün tüketin. Bunun için market yerine pazar veya manav alışverişi yapabilirsiniz. Böylelikle küçük üreticileri de desteklemiş olursunuz.
- Ürün atıklarını kâğıt, plastik, cam, metal ve pil olarak ayırın. Bir anda tükettiklerinizin çoğunun geri dönüşümlü atıklar olduğunu fark edeceksiniz.
- Doğal besinler tüketin. Tükettiğimiz ürünlerin sürdürülebilir kaynaklardan olması önemlidir. “Sürdürülebilirlik” doğal varlıklarımıza, ekonomimize katkı ve saygıdır. Bu nedenle yerel ürünleri seçin.
- Mevsimine göre beslenin. Mevsiminde olmayan besinleri tüketmeyin. Mevsimindeki ürünlere göre evde konserveler yapmayı deneyin.
- Et tüketiyorsanız, etin nereden geldiğini öğrenin. Balık tüketiyorsanız, çiftlik balığı tüketin. Nesli tükenmekte olan balıkları veya yavru olanları almayın.
- Ürünlerin ambalajlarındaki etiketleri okuyun. Katkı maddeleri, gıda boyaları, raf ömrü uzatıcılar gibi tehlikelere karşı bilinçli olun.
- Bahçeniz varsa küçük bir bostan kurun. Balkonunuz varsa saksıda da az çok bir şeyler yetiştirebilirsiniz. Mesela; domates ve biber yetiştirebilirsiniz.
- Teflon ürünler kullanmayın. Teflon, aşırı ısınma sonucunda kimyasallar salan bir üründür. Teflon yerine cam, porselen, seramik, paslanmaz çelik ve dökme demir ürünler kullanabilirsiniz.
- Kullandığınız deterjanların doğaya uygun olup olmadığını araştırın. Deterjan yerine sirke de kullanabilirsiniz. Sirke, kişisel bakımınızda, ev temizliğinde ve besinlerin temizliğinde mucizeler yaratır. Sirkeyi bulaşık makinenizde, çamaşır makinenizde, tükettiğiniz besinlerin temizliğinde, mutfak, fayans ve ev temizliğinde, mutfak ürünlerinizin, otomobilinizin ve hatta evcil hayvanlarınızın temizliğinde de kullanabilirsiniz.
- İhtiyacınız kadar alın, ihtiyacınız kadar pişirin. Kendinize yeter sayıda ekmek tüketin. Ekmek ve yemek artıkları oluşmuşsa bu yemekleri çöpe atmayın. Ekmek ve yemek artıklarını ayrıştırın ve sokak hayvanlarına verin.
Doğanın bir parçası olduğunuzu ve ondan beslendiğinizi unutmayın. |
| |