22 Eylül 2015, 20:00
|
#1 |
Senior Member
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 13,445
| Ahşap Mobilya Cilası Nasıl Yapılır?
Ahşap cilalama işlemi, ahşap mobilyanın bakımı için en basit ama en etkili yöntemlerden biridir. Mobilyaya kaybettiği parlaklığı geri kazandırır ve ömrünün daha uzun olmasını sağlar. Eşyaların tozlanmalarını da azaltarak temizlik konusunda da oldukça yardımcı olan cilalama, doğru bir şekilde yapıldığında zararsızdır. Bu işlemi doğru ve zararsız bir şekilde uygulamak için bazı yapılması gerekenler vardır. Sırayla anlatmak gerekirse; - İlk olarak ahşap malzemenin yüzeyinin güzelce temizlenmesi gerekir. Toz, kir gibi basit lekeler ılık su ve sabun yardımıyla çıkar. Daha inatçı lekeler için terebentin tuzu kullanılabilir. Suyun miktarı fazla kaçırılmamalıdır, aksi takdirde ahşap yüzey zarar görebilir.
- Bu işleme ek olarak, ıslatma yönteminden de yararlanılabilir. Böylece düzgünce ıslatılan ahşap lifleri şişer ve küçük hasarlar giderilebilir. Diğer işlemlere geçmeden önce ahşap mutlaka tamamen kurumalıdır.
- Bir sonraki aşama zımparalamadır. Zımpara yapılırken ahşabın damarları yönünde ve nazik bir şekilde yapılmalıdır böylece ahşabın zarar görmesi engellenmiş olunur. Zımpara ne kadar ince olursa yapılan iş o kadar güzel olur. Daha sonra zımpara işi bittiğinde, yüzeyde toz kalmaması için kuru bir fırçayla yüzey temizlenir.
- Diğer adım cilalama işlemine hazırlık aşaması olup bu aşamada gerek malzemeler, cila tozu veya sıvısı, sünger ve uygulamayı yapacak kişi için de kauçuk önlük ve eldivenlerdir. Cila yaparken çok fazla cila sıvısı kullanılacağından, cilanın yapılacağı ortamın boş olması ve zeminin de gazete vb yardımıyla örtülmesi daha faydalı olacaktır.
- Ahşap cilaları farklı renklerde satılmakta olup istenilen tonda alınabilir. Sıvı veya toz halinde satılan cilayı kullanım talimatına uygun hazırlayabilirsiniz.
- Cilalama artık son aşamadır. Cila işleminin metal olmayan bir fırça yardımıyla ve mümkün olduğu kadar hızlı yapılması tavsiye edilmektedir. Bu sebeple cila sıvısını yeteri kadar çok hazırladığınızdan emin olun. Her ahşap çeşidi cilaya farklı reaksiyon gösterebileceğinden önce küçük bir yüzeyde deneme yapıp asıl cilalama işine öyle başlamanız da diğer püf noktalardan biridir. Ayrıca cilayı ahşap liflerinin uzandıpı yönde uygulamalısınız böylece cila sıvısı ahşabın tüm gözeneklerine daha kolay işleyecektir. Bunlara ek olarak, zımparalama işlemi yapmanıza rağmen ahşap üzerinde lekeler görürseniz cila kurumadan lekeleri temizleyip tekrar zımparalayın ve cilayı bu bölgeye bir kez daha uygulayın.
|
| |