18 Ekim 2015, 20:35
|
#1 |
Senior Member
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 13,445
| Hint Mutfağının Özellikleri
Bir baharat cenneti Hindistan ve bu cennetten uzanan bir el; Hint mutfağı. Bu mutfakta tavuktan tatlıya kadar tüm yemeklerde baharat tadını damaklarınızda hissedebilirsiniz. Hint mutfağının özellikleri - Hindu dini nedeniyle çok fazla dana eti kullanılmayan Hint mutfağında ağırlıklı olarak tavuk eti kullanılır.
- Yemekler köri, tatlılar ise tarçın bolca kullanılır.
- Ülkemizde satılan köri ile Hindistan’da bulunan köri farklıdır. Genel anlamda baharat karışımına ya da yemeğin sosuna köri dense de Hindistan’da her yemek için farklı köriler kullanılmaktadır.
- Körinin ana maddesi zerdeçaldır.
- Katı bir kural olan “et yememek” Güney Hindistan’da daha yaygındır.
- Hindistan’da bulunan en iyi pirinç Dehra Dun vadisinde yetişen ve dünyaca ünlü olan Basmati pirinci’dir. Bu pirinç ince & uzun taneli, hafif tatlı bir pirinçtir ve kendine özgü bir kokusu vardır, bu koku Hint mutfağında “bas” olarak adlandırılır.
- Unlu gıdaları roti adı altında bir ailede toplarlar. Roti ailesinin en basit üyesi çapati’dir. Bildiğimiz kepekli un ve suyu karıştırarak kalın bir tavada yağsız olarak pişirirler.
- Paratha; çapatinin sıcak tereyağına ya da kaymağa (ghee adını verirler) batırılmış halidir.
- Çapatiyi yağsız tavada pişirmek yerine derin bir kapta kızgın yağ içinde kızartırsanız puri elde edersiniz.
- Çapatinin içini değişik sebze karışımları ile doldurup kızartırsanız kachori ya da pakhora yapmış olursunuz. Bu bizim mutfağımızdaki mücvere benzer.
- Çapati hamurunu tandır ya da fırında pişirirseniz dosa elde edersiniz.
- Dosanın oldukça acı ve baharatlı olan türüne ise masala dosa denir.
- Pirinç unundan yapılma, muhallebi kıvamındaki tuzlu hamura ise idli derler. İdli baharatlı yoğurt sosu, hint turşusu veya dhal ile yenir.
- Son olarak thai ile birlikte tüketilen gevrek bir hamur türü olan pappad yaparlar.
- Yemeklerde çatal bıçak yerine çoğu zaman ekmek kullanırlar. Ekmeği bir kaşık gibi kullanıp yemeklerini yerler.
- Ana yemeklerin başında köriler gelir, sebze köri, tavuk köri ya da balık köri en sık rastlanan türlerindendir. Bu üç yemeği de ghee adını verdikleri bir tür kaymağımsı tereyağında, fındık ya da ayçiçek yağında kızartılır, pirinç pilavı ile servis yapılır.
- Oldukça genel olan yiyeceklerinden biri de Dhal yani bir tür sulu mercimek yemeğidir. Dhal yemekleri yanlarında mutlaka sebze ile servis edilir. Basit bir Hint mutfağı öğününü Dhal, pirinç pilavı ve çapatiden oluşturabiliriz.
- Sebze yemekleri arasında en ünlüleri arasında beyaz peynir ve bezelyenin bir sos içinde pişirilmesinden meydana gelen matar paniir, patates ve bezelyenin karıştırılmasından oluşan alu matar, ve bolca acılı nohut ve patatesten oluşan chole yer alır.
- Etleri tandırda pişirme geleneği yer alır. Tandırda pişen etler köriler kadar acı değildir ve ağır ağır piştikleri için daha lezzetlidir.
- Bizdeki tuzlu ayranın daha koyu kıvamlı ve şekerlisini yaparlar ve lassi adını verirler. Lassiyi sabah kahvaltılarında içine muz, ananas, mango gibi meyveler koyarak bir kahvaltı içeceğine dönüştürürler.
- Haşlanmış ya da çiğ haldeki sebzeleri doğrayıp yoğurtla iyice karıştırılmasından raita elde ederler. Raita bizim mutfağımızdaki cacığı andırır.
- Samosa en tanınmış ürünlerinden biridir, kısaca patatesli börek denebilir ancak en önemli özelliği hamurun içine koyulan patates harcının oldukça acı olması ve yağda kızartılmasıdır.
- Thali, en ünlü Hint mutfağı sunumlarından biridir. Bizdeki tabldotu hatırlatsa da, bir öğünde yenebilecek tüm yemeklerin büyükçe bir tepside ayrı ayrı bölmelerde sunulmasından ibarettir. Thali’nin ilk gözünde mutlaka ama mutlaka dhal yer alır. Yemeklerin yanında mutlaka birkaç çeşit sos servis edilir.
- Hint mutfağında sütlü tatlılar oldukça ünlüdür. Temelinde manda sütünün içine herhangi bir katkı maddesi eklemeden uzun süre kaynatılıp elde kalan tortusunun kullanılmasından elde edilir. Elde kalan bu tortunun yani süt özünün toplar halinde gülsuyu şerbetine batırılması ve kaymakla süslenmesinden rasagulla elde edilir. Dondurmaya kulfi adını verirler. Bildiğimiz lokma tatlısını gülsuyu ile yaparlar ve adı gulab jamun’dur. Havuç rendesiyle yaptıkları helvalar arasında en ünlüsü karachi ve gajar helvadır. Chhenna poda dedikleri bir tür peynir tatlısı yaparlar, peyniri şeker, kajun fıstık ve kuru üzümle uzun süre pişirerek elde ederler.
|
| |