19 Ekim 2015, 21:21
|
#1 |
Senior Member
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 13,445
| Bursa'nın Yöresel Yemekleri
Bursa'da İslam Medeniyeti'nin izleri yoğun olarak görülürken İznik ilçesi Vatikan ve Kudüs'ten sonra en önemli Hıristiyanlık merkezidir. Bursa'nın yöresel yemekleri
Elverişli iklimi çok çeşitli sebzenin yetişmesine imkan tanımasının yanı sıra tarım ve hayvancılığın da gelişmiş olması Bursa mutfağını zengin kılmıştır. - İnegöl köfte: 19. yüzyılda gelen Balkan göçmenleri tarafından Bursa mutfağına kazandırılmıştır. İnegöl köfte için gerekli malzemeler: Dana kıyma, karbonat ve kuru soğandır. Karbonatla karıştırılıp yoğrulan kıyma, vakit müsaitse bir gece dinlendirilir. İnce ince kıyılan soğan eklenir. Tuzu da verilip yoğrulmaya devam edilir. Şekillendirip ızgarada pişirilir.
- İskender Kebap: Pideli döner kebap olarak da bilinir. Bugün tüm Türkiye'ye yayılmış olan İskender kebabın anavatanı Bursa'dır. Bursa'ya da 19. yüzyılın sonlarında Bulgaristan asıllı Mehmetoğlu İskender Efendi tanıtmıştır. İskender kebaba dönerin farklı bir yorumu denebilir. Ancak İskender kebabı farklı kılan Uludağ kekiğiyle beslenen koçun eti, üzerindeki tereyağı, altındaki pide parçaları ve yanındaki yoğurttur.
- Mumbar dolması: Çoğunlukla Kurban Bayramı'nda yapılır. Temizlenmiş yıkanmış bağırsakların içine huni yardımıyla kıymalı pirinçli harç doldurulur. Dolmaların ağızları iple bağlanır. Tencerede pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirilir. İsteyenler mumbar dolmasını tencerede pişirdikten sonra bir de tavada kızartır.
- Mihaliç peyniri: Bursa'nın Karacabey ilçesiyle özleşmiş bu peynir, koyun ve inek sütünün pişirilmesiyle elde edilir. Farklı bir tat ve aroması olan mihaliç peyniri epey tuzlu ve bol gözeneklidir.
- Kestane Şekeri: Yarım kilogram kestane, 2,5 su bardağı toz şeker, 2,5 su bardağı su ve 1 paket vanilya. Kestaneleri yıkayıp boydan boya çizin. Bol suda haşlayın. Kestaneler ılınınca kabuklarını soyun. Toz şekerle suyu kaynatıp şerbeti hazırlayın. Kestaneleri şerbet tenceresine ilave edin. Bu şekilde kısık ateşte 2 saat pişirin. Kestaneleri şerbet içinde 1 gece bekletin. Ertesi gün kısık ateşte 10 dakika kadar ısıtın. Üzerlerine vanilya serpin.
- Cevizli lokum: Mayalı bir hamur hazırlanıp dinlendirilir. Hamur kıvama gelince bezeler kopartılıp tek tek açılır. Yarım santim kalınlığındaki yufkalar yağlanıp içi ceviz kırıklarıyla döşenir. Rulo haline getirilip dilim dilim kesilir. Fırında kızartılır. Fırından çıkartılınca hemen üzerine süt dökülür.
- Oğmaç Çorbası: Un ve suyla yapılan küçük hamur topları tavuk suyunda pişirilir. Tereyağında yakılan nane üzerine boşaltılır.
|
| |