31 Ekim 2015, 23:01
|
#1 |
Senior Member
Üyelik tarihi: 15 Nisan 2015
Mesajlar: 13,445
| Kuzukulağı Yemeklerde Nasıl Kullanılır?
Yaprak şekli ve ekşi tadıyla roka ve tere gibi yeşillikleri andıran kuzukulağı, nemli bölgelerde yetişen çok yıllık bir bitkidir. Botanikte R. Acetosella, yörelere göre ekşimik, ekşi kulak ve turşu otu gibi isimlerle de bilinir. Kuzukulağı Nasıl Bir Ottur?
50 cm'e kadar uzayabilen, pürüzsüz koyu yeşil yaprakları ve pembe çiçekleriyle çok yıllık bir bitkidir. Mayıs ayının sonlarından sonbahar başlangıcına kadar yetişir. Sebze olarak sadece yeşil yaprakları tüketilen kuzukulağının çiçekleri bitki olgunlaştığında (tohuma kaçtığında) meydana gelir. Başta C vitamini olmak üzere B vitamini, A vitamini, demir ve fosfor gibi mineraller bakımından zengindir. İçerdiği yüksek oleik asit nedeniyle oldukça ekşi bir tada sahiptir. Yaprakları çiğ ya da pişirilerek tüketilir. Kuzukulağının Faydaları Nelerdir? - Yüksek miktarda C vitamini içermesinden ötürü antioksidan özelliğe sahip sebzelerden biridir.
- Yaprakları demlenip çay olarak içildiğinde idrar söktürücü özelliği vardır.
- Yapraklarının ezilmesiyle hazırlanan lapa geleneksele olarak yara, yanık ve çıban tedavisinde kullanılır.
- Lif içeriği bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur. Kabızlığı önler.
- Detoks etkisi ile kandaki ve vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
- Soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara karşı zengin bir C vitamini kaynağıdır.
- Yüksek miktarda C vitamini içerdiğinden cilt sağlığı için faydalıdır. Lapası harici olarak cilde uygulandığında sivilce ve cilt lekeleri gibi şikayetlerin giderilmesini sağlar.
- Büzücü etkiye sahiptir. Kanamaların durdurulmasına yardımcı olur.
- Çay olarak demlenip içildiğinde hazımsızlık, şişkinlik ve gaz gibi şikayetlerde etkilidir.
Kuzukulağı Yemeklerde Nasıl Kullanılır?
Çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. C vitamininden yararlanmak için pişirilmeden kullanılması tavsiye edilir. Kuzukulağı ile yapılan başlıca yemekler: - Kuzukulağı Salatası: Yapraklar çiğ olarak kullanılır. Yeşil salatalarla karıştırılarak kullanılabileceği gibi tek başına salatası da yapılabilir.
- Kuzukulağı Kavurması: Soğan ve zeytinyağı ile kavrularak hazırlanır. İsteğe göre yoğurt sosuyla servis edilebilir.
- Kuzukulağı Çorbası: Yeşilliğini kaybetmemesine dikkat edilerek kısa süreli pişirilir. Tadını zenginleştirmek için et suyu ile beraber pişirilebilir.
- Zeytinyağlı Kuzukulağı: Zeytinyağlı sebze yemekleri gibi hazırlanır. Yapraklarının ezilmemesi için düşük ateşte, kısa süreli pişirilmesi tavsiye edilir.
- Kuzukulağı Sarması: Lahana, pazı vb. sebzelerle hazırlanan sarma tarifleriyle aynı şekilde hazırlanır.
|
| |